Karpackie smaki Małopolski

Niezmiernie miło nam poinformować i zaprosić wszystkich chętnych do udziału w projekcie pn. „Karpackie smaki Małopolski” współfinansowanym przez Województwo Małopolskie, który realizujemy w ramach otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych Województwa Małopolskiego w obszarze kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego pn. „Zasmakuj w Małopolsce” w roku 2023.

Serdecznie zapraszamy do udziału w warsztatach kulturowo-kulinarnych, podczas których będziemy uczyć się tradycyjnego gotowania, przygotowywania potraw regionalnych i nie tylko.

UWAGA!

Na pierwsze warsztaty zapraszamy 16 grudnia w godz. 10-14, zaś na degustację 17 grudnia 2023 r. od godz. 10 do Majsterni Karpat w Sękowej 12.

Na drugie warsztaty zapraszamy 28 grudnia w godz. 10-14, zaś na degustację 29 grudnia 2023 r. w godz. 16-19, Majsternia Karpat, Sękowa 12.

Wszystkie wydarzenia mają ogólnodostępny charakter, jednak na warsztaty obowiązują zapisy ze względu na ograniczoną liczbę uczestników.

Zapisy pod numerem: 501405171

Projekt współfinansowany ze środków Województwa Małopolskiego w ramach otwartego konkursu ofert pn: „Zasmakuj w Małopolsce” odwoływał się do dziedzictwa kulinarnego Karpat. Zakładał realizację 2 warsztatów kulturowo-kulinarnych, podczas których uczestnicy wspólnie przygotowywali potrawy charakterystyczne dla kuchni łemkowskiej i pogórzańskiej, w tym słodkości, a także napary i maceraty z ziół, które nie tylko smakowały, ale i rozgrzewały. Hitem warsztatów okazała się jednak tradycyjna łemkowska kiesełycia podawana z gotowanymi ziemniakami. Swoich wielbicieli zdobyły też drożdżowe placuszki z farszem ziemniaczanym oraz inne z kiszoną kapustą. Nie zabrakło oczywiście tradycyjnych proziaków, do których najmłodsi skomponowali leśne masełko.

Podczas spotkań towarzyszyła rodzinna atmosfera, tym bardziej, że zjawili się starsi i młodsi mieszkańcy powiatu gorlickiego, turyści, szczególnie rodziny, dla których nasze działania kulinarne były zarówno dobrą wspólną edukacją jak i przyjemnością.

Warsztaty odbywały się w Majsterni Karpat w Sękowej 12 prowadzonej przez Stowarzyszenie Civitas Nostra i trwały po 4 godziny. Obiekt posiada pomieszczenia przystosowane do prowadzenia zajęć kulinarnych i jest dostosowany dla osób ze szczególnymi potrzebami. Uczestnicy nie tylko poznali kuchnię regionalną, jej tło kulturowe i tradycję, ale również samodzielnie przygotowali potrawy oraz napary ziołowe, które trafiły na wspólny stół w Majsterni podczas otwartego dnia degustacji, który odbywał się po każdym warsztacie. Wspólnemu kosztowaniu towarzyszył śpiew a każdy przybyły gość otrzymał okolicznościowe plakietki (butony).

Wszystkim uczestnikom i przybyłym gościom serdecznie dziękujemy za obecność oraz pomoc. Pamiętajcie, że drzwi Majsterni otwarte są dla każdego, zapraszamy i do zobaczenia!


Warning: Illegal string offset 'sidebar' in /home/platne/serwer92834/public_html/civitasnostra_pl/wp-content/themes/greentea/sidebar.php on line 26

Warning: Illegal string offset 'sidebar_position' in /home/platne/serwer92834/public_html/civitasnostra_pl/wp-content/themes/greentea/sidebar.php on line 27